Kā izvēlēties veselībai drošus pārtikas produktus?

Veselībai droši produkti ir tādi produkti, kas nekaitē veselībai. Agrāk, pirms tika uzsākta aktīva e-vielu lietošana pārtikas ražošanā, nebija veselībai kaitīgu produktu, ja vien tie nebija sabojājušies, tādējādi izraisot organismā nevēlamus ķīmiskos procesus un kaitējot veselībai. Šīs e-vielas jeb pārtikas piedevas produktu ražošanā tiek izmantotas tik niecīgos apmēros, ka no vienas lietošanas reizes cilvēks, protams, nenomirs, taču, ja tādi produkti tiek regulāri un ilgstoši patērēti uzturā, tie viennozīmīgi atstāj kaut kādu, visbiežāk tomēr negatīvu, ietekmi uz cilvēka organismu. Protams, ir pārtikas piedevas, kas nav kaitīgas veselībai, bet ir arī tādas, kas atsevišķās valstīs ir pat aizliegtas. Tieši šīm kaitīgajām pārtikas piedevām turpinājumā tiks runāts.

Visupirms jāsaprot, ka ciparu kombinācija apzīmē vielas piederību konkrētai kategorijai:

  • E100 – E182: krāsvielas;
  • E200 un vairāk: konservanti;
  • E300 un vairāk: antioksidanti;
  • E400 un vairāk: stabilizatori;
  • E500 un vairāk: garšas un aromāta pastiprinātāji;
  • E700 – E800 un vairāk: rezerves indeksi;
  • E900 un vairāk: pret putošanās līdzekļi;
  • E1000 un vairāk: glazējošie aģenti, sulu, konditorejas izstrādājumu saldinātāji, miltu un kartupeļu cietes apstrādes piedevas.

Šīs ir kaitīgās e-vielas, kas tiek izmantotas visplašāk: 150c, 150d, 161g, 173, 175, 180, 210-219, 220-228, 249-252, 280-283, 315, 320, 321, 330, 331, 450-452, 491-495, 541, 574, 620-625, 951-954, 965-967, 1201, 1202. No šīm visplašāk tiek pielietotas šīs vielas: 249-252.

Pārtikas piedevas, kuras aizliegts lietot pārtikas ražošanā ir: E103, E105, E120, E125, E126, E128, E130, E131, E191.

Pārtikas piedevas, kuras aizliegts realizēt mazumtirdzniecībā: E123, E127, E128, E154, E160, E161, E173, E 180.

Kaitīgās e-vielas

Ļoti bīstamas 123, 510, 513e, 527
Bīstamas 102, 110, 120, 124, 127, 129, 155, 180, 201, 220, 222, 223, 223, 228, 233, 242, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 501, 502, 503, 620, 636, 637
Kancerogēnas 132, 142, 153, 210, 212, 214, 215, 216, 219, 230, 240, 280, 281, 282, 283, 310, 954
Var sabojāt kuņģi 338, 339, 340, 341, 343, 450, 461, 462, 463, 466
Veicina ādas slimību veidošanos 151, 160, 231, 232, 239, 311, 320, 907, 951, 1105
Izraisa diareju 154, 626, 627, 628, 629, 630, 631, 632, 633, 634, 635
Paaugstina asinsspiedienu 154, 250, 252
Bīstamas bērniem 270
Aizliegtas 103, 105, 111, 121, 123, 125, 126, 130, 152, 211, 952
Aizdomīgas 104, 122, 141, 171, 173, 241, 477

Ir informācijas avoti, kuros e-vielas tiek iedalītas sekojošās kategorijās: lieto droši, lieto apdomīgi, uzmanies lietot uzturā, ietekme uz veselību nav zināma. Apskatīsim pārtikas piedevu piemērus, kurām ir rekomendācija lietot tos uzturā uzmanīgi.

  • E102, tartrazīns;
    • Izcelsme: sintētiska;
    • Funkcija: krāsviela;
    • Pielietojums: augļu dzērienos, dzirkstošajos dzērienos, putojošajos dzērienos, ātri pagatavojamajos pudiņos, kēksa maisījumos, olu krēma pulveros, zupās, mērcēs, saldējumos, konfektēs, košļājamajās gumijās, marcipānā, džemā, želejā, marmelādē, jogurtā, sinepēs.
    • Ietekme uz veselību: iedarbojas uz maņu orgānu, segaudu orgānu, iekšējās sekrēcijas dziedzeru, elpošanas orgānu, nervu sistēmu, ietekmē vairogdziedzeri, plaušas, smadzenes, acis, centrālo nervu sistēmu, ādu.
    • Simptomi: ādas jūtība un kairinājums, hiperaktivitāte, redzes pasliktināšanās, vairogdziedzera audzējs, bezmiegs, bronhu iekaisums, murgi, nātrene, migrēna, astma.
  • E110, oranždzeltenais;
    • Izcelsme: sintētiska;
    • Funkcija: krāsviela;
    • Pielietojums: apelsīnu dzērienos, apelsīnu želejā, marcipānā, Šveices sierā, aprikožu džemā, citrusu marmelādē, citronu biezpienā, konfektēs, karstajos šokolādes maisījumos, paku zupās, maizes drupatās, siera mērces maisījumos.
    • Ietekme uz veselību: iedarbojas uz segaudu orgānu, elpošanas orgānu, gremošanas orgānu, izvadorgānu, nervu sistēmu, ietekmē plaušas, kuņģi, smadzenes, nieres, ādu, zarnas.
    • Simptomi: hiperaktivitāte, bezmiegs, astma, nātrene, alerģiskas izpausmes, saasināta reakcija pret aspirīnu, nieru iekaisums, vēdera sāpes, nelabums, vemšana, gremošanas traucējumi, izsitumi uz ādas, garšas izjūtas zudums.

Esiet vērīgi un izvēlieties veselībai nekaitīgus pārtikas produktus!